Geplaatst op: 6 mrt 2022
Door: Teijo Doornkamp

In het gezin van Hendrik Compagner en Aaltje Pater gebeurt aan het eind van 1862 een ramp: van hun vijf kinderen sterven er bvier tussen 2 december en 24 december. Alleen kind nr 4 Hendrik overleeft het. Weet er iemand wat er gebeurd is: brand, ziekte?

Reageren 2 reacties

 1. Klaas kisteman schreef:

  Hallo Teijo,
  Ik kan je de oorzaak van de sterfgevallen niet vertellen. Ik heb alleen ontdekt dat nog een kind uit dat gezin het drama heeft overleefd. Dat is Albert die geboren is in december 1860 en toen dus 2 jaar was. Het andere kind dat overleefde heet Hendrik die toen 7 was,
  De overleden kinderen waren resp. 15, 12, 9 en 4 jaar oud. In die tijd overleden veel kinderen, maar 4 uit 1 gezin binnen 1 maand is wel heel bijzonder.
  In 1864, dus 2 jaar erna, is er in dat gezin nog een kind geboren, Evert.
  Hendrik, Albert en Evert zijn alle 3 getrouwd geweest en in de twintigste eeuw overleden. Van deze drie Compagners leven er nu nog nakomelingen. Misschien beschikt één van hen over meer informatie.
  Veel succes gewenst met de naspeuringen.

 2. Annekie schreef:

  Hallo Teijo,

  Ws. zijn ze overleden aan de zeer besmettelijke keelziekte diphteritis die er toen heerste waardoor er in meerdere gezinnen meerdere kinderen overleden.