Het tweede nummer van ’t Olde Stapperst zal gaan over 80 jaar bevrijding. Wij zijn op zoek naar verhalen, foto’s e.d. die we kunnen plaatsen in het bevrijdingsnummer van mei 2025. Heeft iemand nog een verhaal, een foto of iets anders over dit thema, wat we zouden kunnen gebruiken in dit speciale nummer? Dan kunt u dit via mail doorgeven aan de redactie@historischeverenigingstaphorst.nl of u kunt bellen met Roelof Kuiper, telefoon 0529-483144.
Er werd bij mijn opa en oma niet of nauwelijks over de oorlog gesproken. Tijdens de sporadische verhalen over de jaren 1940-1945 kwam wel steeds ter sprake dat mijn oma vaak zeer bang was over de gevaren op “de Hoek” als mijn opa weg was en zijn vrouw en dochters thuis zaten. Na het overlijden van mijn moeder in 1998 kwam het boekje “Meppel rond de bevrijding in 1945” achteruit de boekenkast te voorschijn. Op blz. 46 kwam mijn opa weer tevoorschijn en las ik dat hij in het elektriciteitshuisje naar de radio had geluisterd. Er waren parachutisten afgeworpen en dat er strijd verwacht werd. De Het begin van een zeer onrustige en zware tijd was begonnen in de nadagen van de oorlog in en rondom Staphorst.
In de reactie van gisteren 19 maart ben ik vergeten de naam van mijn opa te benoemen. Hij heette Gerrit van der Sluis en was getrouwd met Margje van der Sluis- Torij. In de jaren twintig van de vorige eeuw opende hij een winkel aan de Meppelerweg (Rijksweg G 205).
In het hiervoor genoemde boekje wordt vermeld dat dit radiobericht op zondag 8 april was en dat mijn opa vervolgens de koster had gewaarschuwd. De kerkdienst, die zondag, eindigde een uur eerder. De Canadese verkenners kwamen die dag tegen 5 uur uit De Wijk, maar gingen tegen de avond terug naar die plaats. De Hoek van Staphorst werd in de daarop volgende dagen oorlogsgebied. Deze situatie was in en rondom Staphorst heel erg gevaarlijk.