Geplaatst op: 8 jul 2023
Door: Historische Vereniging Staphorst

In de nacht van 30 op 31 augustus 1944 werden 20 Staphorsters door de Duitsers opgepakt en via kamp Amersfoort naar het concentratiekamp Neuengamme gevoerd. Niemand van hen keerde terug. De geschiedenis is door Trudy Oldenhuis beschreven in het boek ‘Die nacht vergeet ik nooit meer’, dat door onze vereniging is uitgegeven.

In 2019 hebben wij met 60 deelnemers een bezoek gebracht aan het concentratiekamp. Een waardevolle dag die als bijzonder is ervaren. Naar aanleiding daarvan ontstond het idee om in het kamp een monument voor de omgekomen Staphorsters op te richten.

Het monument is nu bijna klaar en zal binnenkort in Neuengamme geplaatst worden. Dit wordt gedaan door een aantal vrijwilligers.

De officiële onthulling van het monument zal plaatsvinden op donderdag 31 augustus 2023.

Op die dag organiseren wij voor belangstellenden opnieuw een busreis naar Neuengamme.

Dagindeling

De voorgestelde dagindeling is als volgt:

06.00 uur: Vertrek uit Staphorst
Onderweg wordt een korte stop gemaakt voor de chauffeurswissel met een korte (koffie)pauze voor de passagiers.

11.00/11.30 uur: Aankomst Neuengamme Hamburg
Eigen programma  met o.a. onthulling van het monument.

16.00 uur: Vertrek huiswaarts

18.00 uur: Aankomst Delmenhorst, restaurant Thomsen
Buffet met diverse gerechten.

20.00 uur: Vervolg terugreis

23.15 uur: Aankomst in Staphorst.

Kosten
Als bijdrage in de kosten vragen wij een bedrag van € 90,- per persoon. Dit is inclusief het dinerbuffet op de terugreis.

Dit bedrag moet vooraf overgemaakt worden. Na aanmelding ontvangt u t.z.t. bericht op welke rekening dit bedrag moet worden overgemaakt. Wacht dus met betalen tot u van ons een bevestiging ontvangen heeft.

Opgave
U kunt zich voor deze reis opgeven:

Opgave uiterlijk 15 juli 2023 en daarbij geldt: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Na aanmelding ontvangt u z.s.m. bericht of er nog plek is.

 

Inschrijfformulier busreis Neuengamme

  • Schrijft u voor meerdere personen in, vul dan hieronder hun naam en telefoonnummer in. Wanneer u meer dan 6 personen wilt inschrijven, stuur dan een e-mail naar info@historischeverenigingstaphorst.nl of neem contact op met Henk Koobs (tel. 06-51705646)

Log in of registeer u om te reageren.