Geplaatst op: 9 jul 2021
Door: Historische Vereniging Staphorst

De Historische Vereniging Staphorst werd donderdag 8 juli bezocht door enkele docenten en 14 studenten “Geschiedenis” van de Universiteit van Amsterdam. Zij waren vanaf 2 juli op een historische studiereis. Die wordt georganiseerd door de Stichting Historische Studiereizen Grand Tour. In het Koetshuus werd de groep ontvangen door Jan Figeland, Bertus van Spijkeren en Henk Koobs. Na de koffie werd de groep een uur bijgepraat door Henk Koobs, die opmerkte dat er verbinding bestond tussen Staphorst en de UvA. In 1947 is er door Sjoerd Groenman een dissertatie gehouden op genoemde universiteit na een onderzoek naar de sociografie van een gesloten gemeenschap. Dit onderzoek vond plaats tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog .

Hierna werd door de spreker ingegaan op het ontstaan van Staphorst en de verplaatsingen van de verschillende dorpen en buurtschappen in de gemeente Staphorst. Ook de klederdracht, de verschillende kerkgenootschappen, de monumenten en de werkgelegenheid werden besproken en toegelicht. Door de spreker werd fijntjes verwezen naar een pas gepubliceerd onderzoek waarin Staphorst als meest sociale gemeente van Nederland werd genoemd. Daar kan Amsterdam niet aan tippen.

Na een korte pauze werd er gelegenheid geboden om vragen te stellen, waar behoorlijk gebruik van werd gemaakt. Na afloop werd het ontvangstcomité bedankt voor de heldere uiteenzetting. Ze hadden er van genoten. Hierna vertrok de groep vanuit Staphorst naar Urk waar ze door een raadslid zouden worden ontvangen. Het was een leuke bijeenkomst die voor herhaling vatbaar is.

Log in of registeer u om te reageren.