Geplaatst op: 1 jun 2020
Door: Historische Vereniging Staphorst

De laatste tijd is er in de media al geschreven over het bivak van de knokploeg Bonvanie in het Staatsbos, waar de verzetsstrijders tijdens de laatste maanden van de oorlog hebben gezeten.

Ook op een kaartje in ’t Olde Stapperst van maart dit jaar stond de locatie globaal aangegeven. De bedoeling was de fietsroute langs oorlogsmonumenten en gedenkwaardige punten, die ook vlak langs het bivak kwam, op 14 april te openen. Dat ging even niet door.

Nu ontvangen wij signalen dat mensen naar het bivak op zoek gaan, maar het niet kunnen vinden; er wordt onnodig door het bos gestruind. Daarom hebben wij besloten om alvast drie verwijs- en infobordjes te plaatsen overeenkomstig de afspraken die wij met Staatsbosbeheer gemaakt hebben. Tevens zijn de contouren van het houten keetje waarin werd gekookt, de wapentent en de slaaptent met palen in beeld gebracht. En het bospad is beter begaanbaar gemaakt,

De drie informatieborden vertellen over de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Klik op infobord 1, kaart of infobord 2 om de bordjes te bekijken.)

Mocht iemand het bivak willen bekijken, dan kun je vanaf de Vijverweg (bij ANWB-paddenstoel 63487/0030 het fietspad langs de Kievitshaarweg volgen (de zandweg langs de bosrand).

Na ongeveer 1 km staat er aan de rechterkant van het pad een informatiebordje.

Als je via de zandweg komt, dan zie je aan de rechterkant een witte paal. Als je daar het zandpad inloopt zie je ook het genoemde bordje met informatie.

Als je een paar honderd meter het zandpad volgt, kom je er vanzelf.

Log in of registeer u om te reageren.