Geplaatst op: 15 feb 2020
Door: Historische Vereniging Staphorst

Vanwege de Corona-crisis is de hieronder genoemde lezing afgelast. Of deze op een later moment alsnog gegeven wordt, is nog niet bekend.

 

Op 28 augustus 1939 luidt de alarmklok van de mobilisatie over het neutrale Nederland. Ter bescherming van ons grondgebied worden ongeveer 250.000 dienstplichtige militairen onder de wapenen geroepen. Zonder al te veel overtuiging en met zeer beperkte middelen zullen zij zich de komende tijd inzetten voor de inrichting van de verdediging van het vaderland. Acht maanden mag ons land zich koesteren in de illusie van de gewapende neutraliteit, acht maanden mag ze dagdromen dat het geweld net als in de vorige oorlog aan onze grenzen voorbijgaat. De vroege ochtend van 10 mei 1940 confronteert ons land met de harde realiteit als de Duitse troepen de Nederlandse grens passeren en ons leger datgene moet gaan doen waarop ze in voorgaande periode zo gebrekkig is voorbereid. Op en rond de Grebbeberg zal de strijd in alle hevigheid gevoerd worden. Drie dagen duurt de oorlog op de Greb, drie dagen waarin de Nederlandse verdediging zware offers brengen. Voor 426 soldaten betekent de Slag het einde van hun leven. Ze zijn geroepen naar de Greb om er vervolgens nooit meer van terug te keren.

De lezing ‘De Slag om de Grebbeberg (en wat daaraan voorafging)’ vertelt de verhalen uit de periode 1939/1940, verrassende verhalen, verhalen met soms een lach en soms een traan. Bernier Cornielje geeft de lezing, Marieke Wittenhorst zorgt met haar dwarsfluit voor een passende muzikale omlijsting en Hans Brons levert de technische ondersteuning.

 

De lezing wordt gehouden op 14 april 2020 in de patio van het gemeentehuis; aanvang 19.30 uur.

 

U dient zich wel vooraf aan te melden. Dat kan bij Henk Koobs (06-51705646 of 0522-463656) of door het invullen van onderstaand formulier.

U kunt ook mailen naar info@historischeverenigingstaphorst.nl

Opgave lezing Grebbeberg

Log in of registeer u om te reageren.