Geplaatst op: 13 dec 2019
Door: Historische Vereniging Staphorst

 

 

Het laatste nummer van ’T OLDE STAPPERST’ in 2019 is weer verschenen.
In dit nummer staan de volgende artikelen.

Het gerechtelijk onderzoek van de moord op Roelof Visscher te Rouveen
Het eerste verhaal is afkomstig uit het boek van Derk Rouwhorst “Moord in Rouveen opgelost”. In het boek beschrijft Derk hoe zijn vader Klaas Rouwhorst in januari 1920 veroordeeld is voor “mishandeling den dood ten gevolge hebbende”; hij kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf voor het doden van de 26-jarige Roelof Visscher in november 1919. “Volstrekt ten onrechte” zegt Derk.
Het staat wel onomstotelijk vast dat Roelof geen natuurlijke dood gestorven is. Waarschijnlijk is Klaas Rouwhorst veroordeeld omdat één van de vier getuigen verklaarde dat hij een blinkend voorwerp, misschien een mes, in de hand gezien had, waarmee Klaas Roelof Visscher een slag gaf. Volgens de lijkschouwers is Roelof overleden aan een 26 cm lange buikwond, waar de darmen uitpuilden.
Het artikel bestaat uit een aantal letterlijk overgenomen proces-verbalen van de verschillende fasen in het strafproces.

De gevangenis in Groningen waar Klaas Rouwhorst zijn opgelegde straf heeft uitgezeten.

 

Was Klaas Bunskoek een verrader?
Het tweede verhaal is een vervolg op “Verraad in de Leyen” uit ’T OLDE STAPPERST’ van september. Het artikel, spelende in de tijd van Napoleon, zoomt in op het leven van Klaas Bunskoek, die toen in de buurt woonde waar Redder Transportbedrijf gevestigd was.
Toen Staphorst in 1813 door de Kozakken bevrijd was, werd Klaas met zijn gezin uit Staphorst verdreven, volgens het toneelstuk, in het vorige nummer omschreven.
Misschien is hij in 1813 een poosje weggeweest, maar in 1813 is hij ook door het Vredegerecht in Hasselt als dader aangewezen voor het stelen van heide uit een Staphorster heideveld.

Grote militaire oefening in Duitsland in 1954
In het laatste verhaal vertelt ons Albert Hokse hoe een grote legeroefening in Duitsland verliep in 1954, dus nog niet zolang na de Tweede Wereldoorlog.
Het doel van de oefening was niet zo moeilijk te raden: de samenwerking tussen de geallieerden te optimaliseren. Er deden Belgen, Engelsen en Canadezen aan mee. Klaas was chauffeur en hij bediende de zendapparatuur. Om zijn Daf ook in moeilijke terreinomstandigheden gaande te houden, moest er als voorbereiding op de oefening in Duitsland veel geoefend worden op het grote militaire oefenterrein in Havelte.
Bij het vertrek naar Duitsland kregen ze noodrantsoenen mee, en ook twee blikken met sigaretten.
Tijdens de oefening moest hij er voor zorgen dat zijn vrachtauto steeds optimaal gecamoufleerd stond, en hij moest de verbinding met de andere manschappen onderhouden. Dagen zat hij achter zijn toestel om de berichten, allemaal in code, te verzenden en te ontvangen.

En verder in dit nummer
– Als middenpagina is een mooie bruiloftsfoto afgedrukt.
– De rubriek “Wie brengt me thuis” is deze keer wel erg uitdagend: wie zijn de 14 meisjes op de foto van de Huishoudschool in Meppel, waar ook Staphorsteremeisjes heen gingen.
– En welke jongens staan op de foto van de Ambachtsschool in Meppel.

 

Log in of registeer u om te reageren.