Dia's Jan de Wolde naar Historische Vereniging Staphorst

Op zaterdagmorgen 26 januari heeft de familie De Wolde, vertegenwoordigd door Marinus, de hele collectie dia’s van hun (schoon-)vader Jan de Wolde, die in december 2010 overleden is, overgedragen aan de Historische Vereniging Staphorst. Het gaat om meer dan 10.000 dia’s waarop hij het leven in Rouveen, Staphorst en IJhorst heeft vastgelegd gedurende een periode van 40 à 50 jaar. Een deel van de dia’s heeft dhr. De Wolde gebruikt voor de vele lezingen die hij plaatselijk en in den lande gehouden heeft.

Uit informele contacten tussen een lid van de familie De Wolde en Gerrit Lindenholz kwam de wens naar voren om de dia’s voor de volgende generaties te behouden en ook toegankelijk te maken voor een breed publiek.
Na een aantal formelere contacten tussen familie De Wolde en de Historische Vereniging zijn er  afspraken gemaakt over overdracht, gebruik en digitaliseren van de dia’s.

Het zal duidelijk zijn dat wij erg blij zijn met de dia’s en wij hopen volgend jaar te beginnen met de vertoning op de nog steeds zo genoemde ‘dia-avonden’ van de vereniging.
De opschriften op de paar honderd dia-dozen doen het hart al sneller kloppen. Opschriften zoals: historie gemeente Staphorst; boerderijen en tuinen, vroeger en nu; Oranjefeesten Rouveen; zandzuiggat aan de Conrad in de jaren 70; arbeid en mechanisatie; Staphorstermarkt en LIM 1977; boerderijen boven en buiten; en ga zo maar door.
Bij de overdracht was ook mevrouw De Wolde aanwezig, die ook blij was dat de vele dia’s van haar man, die hij met liefde gemaakt heeft, een nieuwe, nu digitale toekomst tegemoet gaan.
Op de onderstaande foto overhandigd de voorzitter van de Historische Vereniging, Henk Koobs, een bos bloemen aan mevrouw De Wolde als dank voor haar betrokkenheid bij deze bijzondere gebeurtenis.

Kijk ook even hier.